post

Fra designstudier til jobb

Ingvild Bjertnæs Augestad hos NTNU for å fortelle om sine refleksjoner rundt å finne riktig arbeidsplass etter studiene.

Dette er mine refleksjoner rundt hvordan jeg fant en arbeidsplass som passet for meg – og hva jeg kunne gjort annerledes for å finne den raskere. Hvor og hvordan skulle jeg finne min plass, hvem skulle jeg kontakte, hva var mine styrker og hvor kunne det være behov for en sånn som meg? Det var blant tingene jeg måtte finne ut av. Her er sju erfaringer jeg tok med meg:

1. Kontakter gir trygghet og muligheter

I studietiden møtte jeg mange interessante folk, lærere, gjestelærere medstudenter og tidligere studenter. Bruk LinkedIn og alumnikanalene aktivt for å bevare kontaktene du får i løpet av studietiden, det gjør det enklere å ta kontakt med spennende fagfolk når du skal søke jobb.

2. Vis interesse, få oversikt

Hvordan skulle jeg få oversikt over de forskjellige aktørene i bransjen?

Bare å lese på hjemmesidene gir sjelden et fullstendig inntrykk, og det kan være andre aktører enn de du vet om som er aktuelle for deg.  Å søke før du har innsikt i bransjen kan fort gjøre at du havner på feil sted. Da det gikk opp for meg, begynte jeg å vise interesse for å ta en prat og komme på besøk. Da forstod jeg forskjellene mellom bedriftene og ble kjent med menneskene der, det gjorde det lettere å finne ut hva som kunne passe for meg.

3. Tydelig som person

Ved å være proaktiv og å snakke med folk blir det lettere å gjøre seg noen refleksjoner over hvilke egenskaper du har, jo flere du snakker med jo mer spisset kan du være rundt hvem du er som designer, hva akkurat du kan bidra med, hvem du er som menneske og  hvilken type miljø og bedrift du kan trives i. Dette er viktige refleksjoner å gjøre, både for å bli bedre rustet til å stille de rette spørsmålene i intervjuet – og for å finne ut om det er disse egenskapene det er behov for hos de du søker jobb hos. Det å snakke med noen som kjenner deg godt, og å diskutere disse tingene kan være til stor hjelp. Jo flere intervjuer eller kaffemøter, jo mer lærer du om deg selv  du blir bedre rustet til å gå inn i neste intervju. Mer spisset og mer konkret.

4. Tydelig i søknaden

Søknaden skal jo representere deg som person, og den må være tydelig. Gi den et godt design! Gjør setninger så konkrete som mulig og gjør forbedringer etterhvert som du får et klarere bilde av hva som kjennetegner akkurat deg. Et annet tips er å huske å legge vekt på hva som er viktig for akkurat denne jobben. Ikke masseproduser søknader, men gjør den unik for stillingen og bedriften. Slik tester du  om jobben du søker på vil passe deg og dine egenskaper, og det blir tydeligere for den som skal lese søknaden om du er rett kandidat.

5. Tydelig i intervju

Øvelse gjør mester og erfaringer kan være nødvendige. Første gang jeg skulle søke jobb var jeg dårlig forberedt. Andre gang visste jeg bedre hva jeg skulle spørre om og se etter, fordi jeg hadde gjort forarbeidet. Jeg hadde tanker om hva som skulle til for at jeg ville komme til å trives –  og hva som måtte til for at jeg skulle bli god. Den tydeligheten jeg oppnådde  med disse forberedelsene ga meg bedre forutsetninger for å finne rett sted for meg, og det gjorde det lettere for de som intervjuet meg å se om jeg var rett kandidat.

6. Gode rutiner, bedre start

Å ha effektivisert arbeidet sitt allerede som student er en fordel, slik at du er rustet for en hektisk jobbhverdag når den tid kommer. For eksempel kan du ha en notatbok for å huske det som blir sagt, lag deg rutiner for å strukturere dokumentene dine eller lag en liste over ressurskilder

7. Forberedt på en ny hverdag

Pensum og utdannelse er grunnmuren, i jobb venter en helt ny hverdag, en verden av oppgaver og ting du kanskje ikke har tenkt over mens du studerte. Da er det viktig å være klar for å lære masse nytt, samtidig som du ikke glemmer det du har med deg fra studiet.

Det beste jeg gjorde var å ikke være redd for å prøve meg frem underveis.