post

Tre øvelser for å få en god oppstart med teamet ditt

Er du en del av et nytt team og klar for å skape en skikkelig god start? Eller kanskje du er en del av et team som har eksistert en stund, men hvor ting ikke flyter helt 100%? Uansett hvilken situasjon du er i, kan det være lurt å ha noen gode øvelser i bakhånd. 

En viktig del av å jobbe i et team er å forstå hvordan teamet fungerer sammen, og sørge for at alle i teamet føler seg sett og hørt. Alt for ofte kaster nye team seg rundt med arbeidsoppgavene, før de bruker tid på å bli kjent med hverandre. Selv om det kan virke som unødvendig tidsbruk, kan det være lurt å sette av tid til å bli kjent med teammedlemmene. Et godt grunnlag for videre samarbeid får du ved å finne ut hva deres foretrukne arbeidsmetoder er, og avklare noen grunnregler.

På et meget inspirerende tre-dagers kurs i Agile Coaching plukket jeg opp tre øvelser jeg kommer til å teste ut. Disse øvelsene kan også gjennomføres etter at man har jobbet sammen en stund eller har opplevd konflikter. 

The core protocols 

Både Agile og Lean fungerer best der hvor det er dyp respekt og omtanke for mennesker. Under kurset fulgte vi The Core Protocols, utviklet av Jim and Michele McCarthy. The Core Protocols er mønstre for menneskelig atferd for å støtte team i samarbeid, kommunikasjon og forpliktelse til et felles mål. Kjapt forklart beskriver det hvordan man kommuniserer med og forholder seg til de andre i teamet. Gjennom kurset ble de viktigste øvelsene fra dette tankesettet å sjekke inn og sjekke ut hver dag, samt bruke “decider” til å kjapt få fremgang i eventuelle problemer. 

Å sette et helt team inn i The Core Protocols kan være tidkrevende, men jeg mener likevel at ved å gjennomføre noen av disse øvelsene kan man utvikle et godt grunnlag for teamet sitt.

Øvelse 1: Team Allianse

Å lage kjøreregler for hvordan et team vil ha det sammen og hvordan de ønsker å samarbeide er viktig. Dette kan man enkelt løse ved å kjøre “lappeøvelse” hvor alle får tid til å tenke gjennom og skrive ned hva som er viktig for dem. Det fine med lappeøvelsen er at alle får muligheten til å bidra, ikke bare snakker best for seg eller snakker høyest. Etter at alle har skrevet ned 1-2 lapper hver, tar man en runde i felleskap hvor man leser opp sin lapp. Her kan du for eksempel bruke “decider-øvelsen” for å bli enige om hvilke kjøreregler som skal være gjeldende for alle. 

Det viktigste er ikke bare å liste opp regler på lapper og stemme over dem, men snakke om hva det betyr for den enkelte. Hvordan ønsker jeg at denne kjøreregelen skal utføres? Hvordan vi kan holde hverandre ansvarlige? Hvorfor er dette viktig for meg?

10 – 24 – 7

Har du definert verdier eller laget en allianse? Ikke putt den i en skuff! En fin huskeregel er å se over og vurder etter 10 minutter, 24 timer, 7 dager. Stemmer det at dette er de riktige reglene for oss fortsatt? Er det noe som mangler? Eller er det noe vi kan ta bort nå som det har gått en stund?

Øvelse 2: Indre roller i et team

Alle i teamet har har sin faglige rolle, som for eksempel designer, prosjektleder osv. Men alle mennesker har også en indre rolle, som for eksempel kan utspille seg som en heiagjeng eller som djevelens advokat. I oppstarten av et team kan man snakke om hvilke indre roller det er nyttig å ha. Hvem ser seg naturlig i de ulike rollene og bør vi bytte på? 

I løpet av denne gjennomgangen opplevde jeg noe som sikkert mange kan kjenne seg igjen i, nemlig hvordan jeg omtalte og så på disse ulike rollene. Det er lett å bruke ladede ord som “kverulant” og “den positive” i denne sammenhengen. Men i tråd med The Core Protocols er det viktig å ha en positiv innstilling, og å se på alle disse ulike rollene som viktige for teamet. Det er lett å la seg irritere av djevelens advokat, men hvis man har en enighet i teamet om at dette er en viktig rolle for prosjektets progresjon, blir det mye lettere å forholde seg til. Da vet man at dette kommer fra et godt sted, og ikke er et angrep på en selv. 

Øvelse 3: 5F: Fag, Fritid, Familie, Fortid, Fremtid

Hvordan fortelle om seg selv? Noen ganger kan det være litt vanskelig å vite hvor man skal starte eller hva man skal si. En såkalt 5F kan være en fin oppskrift å følge. Det fine med denne rekkefølgen på temaer å snakke om, er at det gradvis blir mer privat og sårbart. 

Kanskje det er litt voldsomt å fortelle om alle F-ene i en og samme økt? Hva med å starte med fag og fritid første gang: 

Så kan alle fortelle litt om familie ved neste passende anledning: 

Til sist kan man f.eks. dele de tingene i fortiden din som har satt størst spor hos deg,  og hva du drømmer om i fremtiden. Er det noe du ønsker om å få til i karrieren din f.eks? Har du noen visjoner for teamet/arbeidsplassen din?

Dette er bare en smakebit på øvelser man kan gjøre for å få en god oppstart med teamet sitt. Lykke til! 

Prosjektteamet